研究論文
年 | 雑誌名・著者(所属) | タイトル | 巻 | 号 | 項 |
---|---|---|---|---|---|
2019 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Innovation Center, Nippon Flour Mills Co., Ltd |
The Anti-Arthritis Effect of Olive-Derived Maslinic Acid in Mice is Due to its Promotion of Tissue Formation and its Anti-Inflammatory Effects | 63 | 3 | e1800543 |
2017 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *The University of Tokyo |
SPOTLIGHT ON FOOD SCIENCE IN JAPAN | 543 | 7647 | |
2017 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Nippon Flour Mills Co., Ltd., Central Laboratory |
Maslinic acid improves quality of life by alleviating joint knee pain in the elderly: results from a community-based pilot study | 61 | 1 | 67-73 |
2016 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Nippon Flour Mills Co., Ltd., Central Laboratory |
Maslinic acid in olive fruit alleviates mild knee joint pain and improves quality of life by promoting weight loss in the elderly | 59 | 3 | 220-225 |
2016 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Nippon Flour Mills Co., Ltd |
Anti-inflammatory and anti-arthritic effects of pentacyclic triterpenoids maslinic acid through NF-κB inactivation. | 60 | 2 | 399-409 |
学会発表
年 | 演題名 | 学会 |
---|---|---|
2019 | アスリートにおけるトレーニング期間中のマスリン酸摂取が主観的疲労および筋肉痛度に及ぼす影響 |
日本体力医学会大会(ポスター発表) |
2019 | マスリン酸摂取が運動パフォーマンスに与える影響 |
日本体力医学会大会(ポスター発表) |
2017 | Preparation of maslinic acid nanodispersions by solvent displacement method |
日本食品科工学会(口頭発表) |
2017 | マスリン酸が筋分化に及ぼす影響の解析 |
日本体力医学会 |
2017 | オリーブ果実エキス摂取と運動のタイミングが高齢者の身体機能および脳機能に与える影響 |
日本時間生物学会・大会 |
2017 | マスリン酸を経口摂取した関節炎モデルマウスの滑膜における遺伝子発現解析 |
栄養食糧学会・大会 |
2016 | オリーブ果実エキス(マスリン酸含有)の継続摂取による高齢者のQOLへ及ぼす影響 |
日本栄養・食糧学会 |
2015 | オリーブ果実に含まれるマスリン酸摂取によるロコモティブシンドローム(軽度膝関節炎)軽減効果 |
日本農芸化学会2015 |
2015 | Effects of oral administration of an olive fruit extract in subjects with mild knee joint pain |
Asian Congress of Nutrition(ACN2015) |
2013 | オリーブ油搾り粕を有効利用したロコモシティブシンドローム(関節炎)対応食品素材の開発 |
日本農芸化学会2013 |
2013 | オリーブ油搾り粕を有効利用したロコモシティブシンドローム(関節炎)対応食品素材の開発 |
JSoFF(日本フードファクター学会) |
2012 | オリーブに含まれるマスリン酸による炎症及び浮腫軽減作用 |
日本農芸化学会2012 |
2012 | オリーブ由来マスリン酸の経口摂取による浮腫及び関節炎予防効果 |
日本食品科学工学会2012 |
2011 | オリーブ果実抽出物による抗炎症作用 |
日本農芸化学会2011 |
2011 | オリーブ果実エキスの炎症及び浮腫抑制効果 |
日本食品科学工学会 |
2010 | 小豆島オリーブに含まれるマスリン酸が炎症性サイトカイン産生に及ぼす影響果 |
JSoFF(日本フードファクター学会) |
研究論文
年 | 雑誌名・著者(所属) | タイトル | 巻 | 号 | 項 |
---|---|---|---|---|---|
2017 |
【雑誌名】
【著者(所属)】
*1,日本製粉株式会社イノベーションセンター |
ワイン圧搾粕(パミス)抽出物のヒトにおける齲蝕予防効果 | 55 | 4 | 427-434 |
2011 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,広島大学大学院小児歯科学研究室 |
Streptococcus mutans に対するブドウ酒搾り粕抽出成分の抑制効果 | 49 | 3 | 251-258 |
学会発表
年 | 演題名 | 学会 |
---|---|---|
2015 | Anticaries Effects of Pomace Extract in Human Trials |
Asian Congress of Nutrition(ACN2015)(ポスター発表) |
2014 | ワイン圧搾粕(パミス)抽出物のヒトにおける齲蝕予防効果 |
日本食品科学工学会 |
2011 | ワイン圧搾粕(パミス)抽出物のプラーク形成阻害効果およびう蝕原因菌に及ぼす影響 |
日本食品科学工学会 |
2010 | S.mutansのプラーク形成に対するブドウ酒搾り滓(パミス)の阻害効果について |
日本小児歯科学会 |
2009 | パミス(ブドウ酒搾り滓)抽出物が脂肪細胞の脂肪蓄積に及ぼす影響 |
日本農芸化学会 |
2008 | パミス(ブドウ酒搾り滓)が脂肪細胞の脂肪蓄積に及ぼす影響 |
日本食品科学工学会 |
研究論文
年 | 雑誌名・著者(所属) | タイトル | 巻 | 項 |
---|---|---|---|---|
2020 |
【雑誌名】
【著者(所属)】
*1 Laboratory of Technology of Marine Bioproducts, Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Dietary ceramide 2-aminoethylphosphonate, a marine sphingophosphonolipid, improves skin barrier function in hairless mice | 10 | 13891 |
2019 |
【雑誌名】
【著者(所属)】
*1,Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Analysis of Chemical Structures of Glucosylceramides from Rice and Other Foodstuffs | 65 | 228-230 |
2017 |
【雑誌名】
【著者(所属)】
*1,Department of Food Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Effects of Plant Sphingolipids on Inflammatory Stress in Differentiated Caco-2 Cells | 66 | 1337-1342 |
2017 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Selective Absorption of Dietary Sphingoid Bases from the Intestine via Efflux by P-Glycoprotein in Rats | 63 | 44-50 |
2017 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Department of Food Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Effects of Dietary Plant-origin Glucosylceramide on Colon Cytokine Contents in DMH-treated Mice | 66 | 157-160 |
2016 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Dietary Cerebroside from Sea Cucumber (Stichopus japonicus): Absorption and Effects on Skin Barrier and Cecal Short-Chain Fatty Acids | 64 | 7014-7021 |
2015 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Department of Food Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine. |
Effects of Dietary Plant-Origin Glucosylceramide on Bowel Inflammation in DSS-Treated Mice | 64 | 737-742 |
2012 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Dietary sphingolipids improve skin barrier functions via the upregulation of ceramide synthases in the epidermis | 21 | 448-452 |
2012 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,日本製粉株式会社中央研究所 |
HPLC-ELSDによる植物由来グルコシルセラミド素材定量分析法の単一試験室妥当性確認 | 59 | 34-39 |
2011 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Inhibitory Effect of Topical Maize Glucosylceramide on Skin Photoaging in UVA-irradiated Hairless Mice | 60 | 321-325 |
2011 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Effects of dietary glucosylceramide from sea cucumber on plasma and liver lipids in cholesterol-fed mice | 77 | 1081-1085 |
2011 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Oral Glucosylceramide Reduces 2,4-Dinitrofluorobenzene Induced Inflammatory Response in Mice by Reducing TNF-Alpha Levels and Leukocyte Infiltration | 46 | 505-512 |
2010 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University. |
Analysis of Glucosylceramaides from Various Sources by Liquid Chromatography-Ion Trap Mass Spectrometry | 59 | 387-394 |
2010 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Department of Food Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinart Medicine |
Effects of dietary glucosylceramide on dermatitis in atopic dermatitis model mice | 112 | 708-711 |
2010 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University |
Identification of Glucosylceramides Containing Sphingatrienine in Maize and Rice Using Ion Trap Mass Spectrometry | 45 | 451-455 |
2010 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Division of Applied Biosciences, Graduate School of Agriculture, Kyoto University. |
Intestinal absorption of dietary maize glucosylceramide in lymphatic duct cannulated rats | 51 | 1761-1769 |
2008 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Department of Agricultural and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Analysis of Sphingolipid Classes and Their Contents in Meals | 72 | 222-225 |
2007 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Department of Agricultural and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Prevention of Melanin Formation by Yeast Cerebroside in B16 Mouse Melanoma Cells | 56 | 645-648 |
2005 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Department of Agriculture and Life Science, Obihiro University of Agriculture and Veterinart Medicine |
Prevention of Aberrant Crypt Foci Formation by Dietary Maize and Yeast Cerebrosides in 1,2-Dimethylhydrazine-treated Mice | 54 | 45-49 |
2004 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,The United Graduate School of Agricultural Sciences, Iwate University |
Apoptosis Inducement by Plant and Fungus Sphingoid Bases in Human Colon Cancer Cells | 53 | 503-510 |
2003 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
PROPERTIES AND PHYSIOLOGICAL EFFECTS OF PLANT CEREBROSIDE SPECIES AS FUNCTIONAL LIPIDS | 233-236 | |
2002 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Food Research Laboratory, NOF CORPORATION |
Method for Quantitative Determination of Cerebroside in "Plant Ceramide" Foodstuffs by High Performance Scattering Detection | 51 | 347-354 |
学会発表
年 | 演題名 | 学会 |
---|---|---|
2017 | 米由来グルコシルセラミドの長期摂取が老化促進マウスに与える影響 |
栄養食糧学会・大会 |
2012 | ラットリンパカニューレ法を用いたナマコ由来グルコシルセラミドの消化管吸収の評価 |
日本栄養・食糧学会 |
2012 | 食餌性スフィンゴ脂質の皮膚バリア向上作用の機構解明 |
日本農芸化学会 |
2012 | P-糖タンパク質によるスフィンゴイド脂質の選択的消化管吸収 |
日本農芸化学会 |
2011 | 植物由来および動物由来スフィンゴ脂質素材の機能性比較 |
セラミド研究会 |
2011 | 消化管におけるスフィンゴイド塩基の選択的吸収機構 |
脂質生化学会 |
2011 | 穀物由来原料からのグルコシルセラミド(セレブロシド)素材の開発と機能性評価 |
日本食品科学工学会 |
2011 | スフィンゴイド塩基の選択的消化管吸収機構 |
日本食品科学工学会 |
2011 | 植物由来グルコシルセラミド及びその分解物が腸管上皮細胞における自然免疫応答に及ぼす影響 |
日本農芸化学会 |
2011 | 食餌性スフィンゴ脂質の抗炎症作用の評価 |
日本農芸化学会 |
2011 | スフィンゴイド塩基の選択的消化吸収機構 |
日本農芸化学会 |
2011 | HPLC-ELSDを用いた植物由来GlcCer定量分析法バリデーション |
日本農芸化学会 |
2011 | 擬似移動層クロマト分離技術による高純度セラミドの連続製造 |
日本農芸化学会 |
2010 | Determination of carbon and nitrogen isotope ratios of glucosylceramide from plant and the condition for measurement of ceramide using isotope ratio mass spectrometry |
ISI |
2010 | 植物由来グルコシルセラミドが腸管上皮細胞における自然免疫応答に及ぼす影響 |
セラミド研究会 |
2010 | スフィンゴイド塩基の選択的消化管吸収機構 |
セラミド研究会 |
2010 | スフィンゴ脂質摂取によるヘアレスマウスの皮膚バリア機能改善効果 |
セラミド研究会 |
2010 | HPLC-ELSD(蒸発光散乱検出器)を用いた植物由来グルコシルセラミド定量の分析法バリデーション |
セラミド研究会 |
2010 | NCへアレスマウスにおけるスフィンゴ脂質の経口摂取によるアトピー性皮膚炎に対する影響 |
セラミド研究会 |
2010 | 植物由来グルコシルセラミドの経口摂取による軽度アトピー性皮膚炎に及ぼす影響 |
日本農芸化学会 |
2010 | 植物由来グルコシルセラミド及びその分解物が腸管上皮細胞における自然免疫応答に及ぼす影響 |
日本油化学会 |
2010 | HPLC-ELSD(蒸発光散乱検出器)を用いた植物由来グルコシルセラミド定量の分析法バリデーション |
日本油化学会 |
2010 | NCへアレスマウスにおけるスフィンゴ脂質経口摂取におけるアトピー性皮膚炎に対する効果 |
日本油化学会 |
2009 | 植物由来グルコシルセラミドの経口摂取が免疫機能に及ぼす影響 |
日本農芸化学会 |
2008 | 植物由来グルコシルセラミドの経口摂取による皮膚保湿効果 |
日本農芸化学会 |
2008 | 経口摂取した植物由来セレブロシドが健常者皮膚に及ぼす効果 |
セラミド研究会 |
2008 | 植物由来スフィンゴ脂質の消化管吸収 |
セラミド研究会 |
2008 | 栽培キノコ中のスフィンゴ脂質の分析と有効利用 |
セラミド研究会 |
2008 | 植物由来グルコシルセラミドの経口摂取による免疫賦活効果 |
セラミド研究会 |
2007 | 植物由来グルコシルセラミドの経口摂取による免疫賦括効果(2) |
日本農芸化学会 |
2007 | 日本人のスフィンゴ脂質摂取量と植物セレブロシド濃縮物による美肌効果 |
脂質生化学会 |
2006 | "植物由来グルコシルセラミドの食品機能性評価とその応用-植物および真菌由来スフィンゴ脂質による大腸ガン予防効果- " |
日本油化学会 |
2006 | 植物由来β-グルコシルセラミドの経口摂取による免疫賦括効果 |
日本農芸化学会 |
2005 | 米由来グルコシルセラミドの経口摂取による皮膚保湿効果 |
日本油化学会 |
2005 | 植物由来グルコシルセラミドの食品機能性 |
日本油化学会 |
2005 | スフィンゴ脂質の摂取量と植物性スフィンゴイド塩基の生体利用性 |
日本農芸化学会 |
2005 | 担癌マウスモデルにおける植物由来β-グルコシルセラミドの抗腫瘍効果 |
日本農芸化学会 |
2005 | 栽培キノコ廃棄物中のスフィンゴ脂質の分析と有効利用 |
日本農芸化学会 |
2005 | 担癌マウスモデルにおける植物由来β-グルコシルセラミドの抗腫瘍効果 |
国際食品科学機能学会 |
2005 | 栽培キノコ廃棄物中のスフィンゴ脂質の分析と有効利用 |
日本農芸化学会 |
2004 | 食餌性植物および酵母由来セレブロシドによるDMH投与マウスにおける大腸腺腫誘発抑制効果 |
日本農芸化学会 |
2003 | スフィンゴ脂質の食品機能性について |
日本農芸化学会 |
2003 | スフィンゴイド塩基による大腸ガン細胞死の誘導とその機構 |
日本農芸化学会 |
2002 | 植物由来スフィンゴ脂質によるヒト結腸がん細胞でのアポトーシス誘導 |
日本農芸化学会 |
2002 | 機能性脂質としての植物セレブロシドの性質と生理活性 |
ISPL |
研究論文
年 | 雑誌名・著者(所属) | タイトル | 巻 | 項 |
---|---|---|---|---|
2021 |
【雑誌名】
【著者(所属)】
*1Laboratory of Vaccine Materials, Center for Vaccine and Adjuvant Research and Laboratory of Gut Environmental System, National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition (NIBIOHN). |
ω3 fatty acid metabolite, 12-hydroxyeicosapentaenoic acid, alleviates contact hypersensitivity by downregulation of CXCL1 and CXCL2 gene expression in keratinocytes via retinoid X receptor α | in press | |
2020 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Laboratory of Vaccine Materials, Center for Vaccine and Adjuvant Research, and Laboratory of Gut Environmental System, National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition (NIBIOHN). |
Maternal ω3 docosapentaenoic acid inhibits infant allergic dermatitis through TRAIL-expressing plasmacytoid dendritic cells in mice. | 1–17 | |
2019 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Nippon Flour Mills Co., Ltd. |
Dietary omega-3 fatty acid dampens allergic rhinitis via eosinophilic production of the anti-allergic lipid mediator 15-hydroxyeicosapentaenoic acid in mice. | 11 | 2868 |
2013 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Nippon Flour Mills Co. Ltd. |
α-Linolenic acid suppresses cholesterol and triacylglycerol biosynthesis pathway by suppressing SREBP-2, SREBP-1a and -1c expression | 65 | 899-907 |
2010 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 Nippon Flour Mills Co. Ltd., |
Flaxseed lignan lowers blood cholesterol and decreases liver disease risk factors in moderately hypercholesterolemic men | 30 | 441-446 |
2008 | 【雑誌名】 【著者(所属)】 *1,Nippon Flour Mills Co. Ltd. |
Flaxseed lignan attenuates high-fat diet-induced fat accumulation and induces adiponectin expression in mice | 100 | 669-676 |
学会発表
年 | 演題名 | 学会 |
---|---|---|
2014 | マウスにおけるアマニリグナンの概日リズムへ与える影響 |
JSoFF(日本フードファクター学会) |
2014 | The health-promoting effects of plant-derived functional food ingredients |
The 3rd International Conference on Nutraceutical and Cosmetic Sciences |
2013 | 肥満外来におけるアマニ油及びアマニリグナンの有用性 |
日本統合医療学会 |
2013 | α-リノレン酸(n-3系脂肪酸)が脂肪細胞における脂質代謝に及ぼす影響 |
日本油化学学会 |
2013 | 「アマニ(亜麻仁)」に含まれるα-リノレン酸とリグナンのメタボ予防・改善効果 |
油脂コレステロール研究会 |
2012 | α-Linolenic Acid Suppresses Cholesterol and Triacylglycerol Biosynthesis Pathway by Suppressing SREBPs Expressions in 3T3-L1 Adipocytes |
日本動物細胞工学会 |
2010 | Secoisolariciresinol diglucosideが血中脂質や肝機能に及ぼす影響 |
日本農芸化学会 |
2009 | アマニに含まれるリグナン摂取によるメタボリックシンドローム及び肝機能改善効果 |
JSoFF(日本フードファクター学会) |
2007 | Effects of flaxseed lignans on diet-induced obesity in mice and adipogensis in differentiated 3T3-L1 cells |
ポリフェノールと健康国際会議(ICPH) |
2007 | 亜麻仁(アマニ)に含まれるリグナンが食餌性肥満マウス及び3T3-L1脂肪細胞に及ぼす影響 |
日本農芸化学会 |
2006 | アマニリグナンが食餌性肥満マウスへ及ぼす影響 |
日本食品科学工学会 |
2006 | アマニリグナンの肥満抑制効果 |
日本農芸化学会 |
2006 | 亜麻仁由来リグナンの肥満抑制効果 |
JsoFF(日本フードファクター学会) |